"Započnite dan doručkom" - krilatica je koja se očuvala i ostala jednako važnom zauvijek. Ujutro naš želudac pripravan strpljivo očekuje sadržaj za čiji smo unos često prelijeni. Preko noći naš organizam iscrpi veliki dio hranjivih tvari, te je najbolje odmah ujutro nadomjestiti potrebe organizma za vitaminima i hranjivim tvarima. Na taj način će naš organizam optimalno funkcionirati.
Prednosti doručka
- osigurana je dostatna energija za učenje i rad
- vedrijeg smo raspoloženja i energičniji smo
- otporniji smo na bolest
- postižemo bolje rezultate u učenju
- doručak pridonosi održanju konstantne razine šećera u krvi tijekom dana
Nedostaci vezani uz preskakanje doručka
- pospanost i mrzovoljnost
- ljudi koji ne doručkuju imaju slabiji imunitet
- otežano je realiziranje obveza
- osobe koje preskaču doručak teže kontroliraju tjelesnu masu
- povećana je sklonost oboljenjima probavnog sustava
Napitak:
- prirodni sok od naranče, mandarine ili grejpa
- mlijeko (sa i bez dodatka)
- čaj (s medom, ječmenim sladom)
Naša preporuka za zdrav i jednostavan obrok: Zobene pahuljice
Jednostavno ih je napraviti, samo ih pomiješate sa mlijekom i ugrijete u lončiću.
Za poboljšanje okusa preporučamo:
- žlicu meda
- suho voće: grožđice, suhe šljive, suhe smokve, itd.
- sjemenke: sezam, suncokret, itd.
Vrste doručka
Doručak mora biti primjeren dobi i dnevnim obvezama:
Rudarski doručak:
Prvi jutarnji obrok koji znači unos velikog sadržaja visoke energetske vrijednosti. Rudari su za svoju aktivnost (ekstra težak fizički rad) trebali veliki dnevni energetski unos, što je značilo planiranje nekoliko velikih obroka.
Školski doručak
Lagan, bogat žitaricama i kompleksnim ugljikohidratima, siromašan mastima i soli. Ne opterećuje probavni sustav te pridonosi visokoj koncentraciji i adekvatnom praćenju nastave.
Ako želite napraviti prvi korak prema zdravijem življenju, onda je to doručak!
Dobre Vijesti, Coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar