Pratite nas na Facebook-u

26. svi 2011.

Prednosti yoge

Tražite li razloge za započinjanje vježbanja, izdvojili smo neke od najznačajnijih zdravstvenih dobrobiti vježbanja zbog kojih ćete nesumnjivo pohitati do najbližeg mjesta na kojem možete naučiti zenyogu. Vježbate li yogu već neko vrijeme, i osjećate da vam pomaže, ali u susretu sa skeptikom ne možete izreći ništa više od općenitih izraza poput "čini mi dobro", ili "osjećam se tako opušteno", potrudili smo se objasniti što to zenyoga doista čini za zdravlje tako da svi argumenti budu na vašoj strani.

Evo prvih pet razloga:

Gipkost
Poboljšana gipkost jedna je od prvih i najvidljivijih dobrobiti zenyoge. Za svojeg prvog sata vjerojatno nećete moći dotaknuti nožne prste, niti se upustiti u zahtjevnija istezanja prema nazad. Uspijete li, međutim, ustrajati u svojoj praksi, primjetit ćete postupno popuštanje krutosti pa će vam naposljetku i naizgled nemogući položaji postati mogućima. Primjetit ćete da tjelesni bolovi koji su vas možda godinama pratili polako nestaju, što to nije slučajno. Na primjer, kruti kukovi mogu dovesti do naprezanja zgloba koljena zbog krivog položaja bedrene i potkoljenične kosti. Kruta stražnja strana nogu može dovesti do izravnavanja lumbalnog dijela kralježnice što često ima za posljedicu bolove u donjem dijelu leđa. Krutost mišića i vezivnoga tkiva često dovodi do nepravilnog držanja koje je uzrok mnogih teškoća.

Snaga
Snažni mišići ne služe samo lijepom izgledu. Štite nas od bolesti kao što su artritis i bolovi u leđima, a u starije populacije sprečavaju padove koji često dovode do ozbiljnih povreda. Međutim, za razliku od drugih vještina koje vode razvoju tjelesne snage, poput body buildinga, razvijanje snage se u zenyogi uravnotežava razvijanjem gipkosti. Samo snažno, ali ujedno i gipko mišićno tkivo ispunjava svoju zaštitnu funkciju.

Cirkulacija
Zenyoga potiče cirkulaciju krvi. Vježbe opuštanja pomažu cirkulaciju u dlanovima i stopalima. Vježbanje položaja dovodi u stanice više kisika što im pomaže u boljem funkcioniranju. Položaji uvijanja istiskuju vensku krv iz unutarnjih organa i omogućavaju da po izlasku iz položaja u njih navre svježa, kisikom bogata krv. Obrnuti položaji poput stoja na glavi, na rukama, i svijeća omogućavaju da se venska krv iz nogu i organa trbušne šupljine vrati u srce odakle, obogaćena kisikom, odlazi u pluća. Yoga povećava razinu hemoglobina i smanjuje razinu bjelančevina koje pogoduju zgrušnjavanju krvi, smanjujući time mogućnost infarkta i moždanog udara.

Uspravno držanje
Naša je glava poput kugle - velika je, okrugla i teška. Kada je postavljena točno iznad uspravne kralježnice, mišići vrata i leđa mnogo je lakše drže. Kada je pomakuta već i nekoliko centimetara prema naprijed, ti se mišići naprežu. Umor koji zbog toga osjećate samo je početak. Loš položaj dovodi do problema s vratom, leđima i drugim mišićima i zglobovima. Pri stalnom naginjanju prema naprijed, tijelo nastojati kompenzirati taj položaj izravnavanjem prirodnoga luka kralježnice u području vrata i donjeg dijela leđa, što često dovodi do bolova i degenerativnog artritisa kralježnice. Zenyoga uči pravilnom hodanju, stajanju i sjedenju gdje se sila teže koristi da bi tijelo stajalo uspravno, a ne da bi pod njom padalo prema naprijed.

Zdravlje zglobova
Svaki puta kada vježbate zenyogu, koristite puni opseg kretanja pojedinog zgloba. To pomaže u sprečavanju artiritisa i nepokretnosti zgloba "tještenjem i natapanjem" onih područja hrskavice koji se ne koriste pri svakodnevnim kretnjama. Zglobna je hrskavica poput spužve, hranjive tvari u nju ulaze samo kada se iz nje istisne "stara" tekućina na čije mjesto dolazi nova. Uz neodgovarajuću njegu, zanemarena područja hrskavice vremenom se brže troše zbog čega zglob gubi svoju funkciju.

Više informacija o satovima zenyoge ovdje 

3 komentara:

  1. Sjajno je sto objavljujete ovakve, afirmativne tekstove! Ja yogu, tacnije Pet Tibetanaca vezbam 6 meseci i zaista sam puno gipkija i lepse se osecam. Tri puta sam pocinjala i prestajala, uvek sam nesto krivo radila jer sam dosta brzopleta i uradim sve na svoju ruku. Mislim da sam od kada vezbam malcice smirenija, a sada, posto sve radim kako treba, nastavljam... Na zalost, za sada u mojem gradu nema nista organizovano i kvalitetno po pitanju joge, a kada bude, rado cu se ukljuciti. Pozdrav i nastavite sa lepim i dobrim vestima!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala :)
    Ubrzo će na stranici biti jedan set budističkih vježbi (nešto slično tibetancima), jednostavno i učinkovito. Trenutno je u prijevodu sa engleskog.
    Original je ovdje:
    http://everydayzen.blogspot.com/2011/02/eight-form-moving-meditation.html

    OdgovoriIzbriši
  3. Tibetanci su super za sve one koji žele npr. redovnu jutarnju vežbu koja ne zahteva previše vremena.

    OdgovoriIzbriši