Pratite nas na Facebook-u

11. velj 2011.

Razlozi da počnete meditirati

Meditacija je već predugo prisutna da bi se samo radilo o samo još jednoj pomodnoj vijesti iz wellness industrije.
Meditacija je svakako metoda izbora za nečiju duhovnu evoluciju, ali u ovom članku to nije ona korist o kojoj ćemo raspravljati. Fokus u ovom članku će biti na trenutne koristi meditacije na um i tijelo. Postoje ne samo anegdotični nego i znanstveni dokazi da je meditacija korisna za vaš um i tijelo na sinergičan način: vaše stanje uma utječe na tijelo, a u isto vrijeme, vaše tijelo pomaže umu da ide dalje u svojoj potrazi za evolucijom.Meditacija koristi vašem umu na sljedeće načine:
- Podiže vašu svjesnost u svakom trenutku, umjesto da živite na “autopilotu”, tako da vam se svaki dan čini duži i ispunjeniji iskustvima.
- Povećava vaš fokus i koncentraciju koja vam, zauzvrat, pomaže da rješavate probleme brže i efikasnije.
- Povećava vašu toleranciju prema stresnim događajima te vas time čini mirnijima, sretnijima i tolerantnijima.
- Povećava vašu inteligenciju. Tijekom procesa meditacije stvaraju se nove sinapse (neuronske veze). Postoji preko 100 biliona neurona u mozgu svake osobe. Ono što nas razlikuje sa stajališta IQ-a je broj neuronskih veza.

Meditacija također pomaže vašem tjelesnom zdravlju:
To je lakše demonstrirati znanstveno.  Mjerljivi markeri pozitivnih utjecaja meditacije na tijelo uključuju:
- Snižena razina laktata i kortizola u krvi, znanih signala stresa, depresije i anksioznosti.
- Smanjuje povišeni krvni tlak.
- Povećava broj hormona dugovječnosti i mladost.
- Povećanje broja hormona zaslužnih za osjećaj sreće i dobrobiti: serotonina i melatonina. Svi znaju da su sretni ljudi dugovječniji.

Postoje jednostavni načini da se meditacija integrira u vašu dnevnu rutinu bez da to ima utjecaj na vaš raspored. Mnogi od nas provode puno vremena u teretani gdje se brinemo za vlastito tijelo. I to je sasvim u redu. No, zar ne bi trebali provoditi barem dio tog vremena i na održavanje uma u tijelu? Pa, meditacija čini baš to. Sljedeći put kada budete vježbali, neka vaša pažnja bude na tijelu.

http://dobra-vijest.blogspot.com
http://www.ifeelgoodportal.com/

Nema komentara:

Objavi komentar