Pratite nas na Facebook-u

26. svi 2011.

Prednosti yoge

Tražite li razloge za započinjanje vježbanja, izdvojili smo neke od najznačajnijih zdravstvenih dobrobiti vježbanja zbog kojih ćete nesumnjivo pohitati do najbližeg mjesta na kojem možete naučiti zenyogu. Vježbate li yogu već neko vrijeme, i osjećate da vam pomaže, ali u susretu sa skeptikom ne možete izreći ništa više od općenitih izraza poput "čini mi dobro", ili "osjećam se tako opušteno", potrudili smo se objasniti što to zenyoga doista čini za zdravlje tako da svi argumenti budu na vašoj strani.

23. svi 2011.

Prednosti trešanja za zdravlje

Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Do nedavno sve se to smatralo narodnom medicinom, no istraživanja su dala i znanstveni temelj svim tim pričama. Nismo daleko od dana kada će vam liječnik reći «Uzmi 10 trešanja i nazovi me ujutro.»
Iako su jako dobar izvor vitamina, ipak ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem.
Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, te glavobolju, ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom. Trešnje pomažu da nam tijelo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način, te poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije. Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju rapoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.

Pozitivan učinak trešanja na zdravljeIstraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, te ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo su najvjerojatniji zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.

Prevencija srčanih bolestiPrema znantvenim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, te pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

Prevencija rakaU košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za kojeg se smatra da pozitivno utječe na smanjenje tumora i spriječava daljnje širenje raka, te pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih kancerogenim procesima. Neki narodi, poput Hunza u Pakistanu, oduvijek su u prehrani koristili amigdalin i nisu obolijevali od raka, što je znanstvenike navelo na vjerovanje da se radi o hrani koja spriječava razvoj pojave raka. Napravljeni su laboratorijski pokusi na miševima, koji su to potvrdili. No ova istraživanja su prilično kontroverzna budući da amigdalin sadrži cijanidnu komponentu koja je otrovna.

Ublažavanje bolovaAntocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je 10 puta učinkovitije od aspirina, te ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.

Bubrežni kamenacNije samo plod trešnje zdrav – od peteljki trešnje možete napraviti čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litru vrele vode i kuhajte 2 minute, te ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj ocijedite i pijte u gutljajima tijekom dana.

Zdravlje kostijuTrešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100g), što u kombinaciji sa kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.

Trešnje pomažu kod mršavljenjaTrešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki udio vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava razinu energije i pomaže u ubrzanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje.
Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma.
Trešnje su jedno od voća sa najnižim glikemičnim indeksom
Trešnje sadrže kombinaciju anti-aging antioksidanata, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, osobito kalcija, željeza i kalija. Svaka trešnja ima samo 4 kalorije (1 šalica sadrži oko 90 kalorija), imaju jednake količine ugljikohidrata i proteina, a uopće nemaju masnoća!
Trešnje su poznate i po tome da pročišćavaju krv i podižu energiju. Dovoljno dugo su se koristile za pripremu kolača i deserata, sad je vrijeme da uzmemo u obzir i ovu drugu, zdravu stranu tog voća! Zato opskrbite se trešnjama sada kada je sezona kako bi bili zdraviji, izgledali mlađe i osjećali se bolje.

zena.hr

Prednosti špinata za zdravlje

Špinat (Spinacia oleracea) je član porodice Chenopodiaceae. Nastao je na Bliskom Istoku, točnije u Afganistanu i Turkistanu. Mauri su donijeli špinat u Španjolsku u 11. stoljeću i uskoro je postao popularan širom svijeta.

Špinat igra mnogo važnih uloga u održavanju zdravog tijela i razne zdravstvene koristi špinata uključuju:


Bori se protiv raka
Vitamin A i vitamin C u špinatu plus vlakna, folna kiselina, magnezij i 13 različitih flavonoida pomažu kontrolirati rak, posebno debelog crijeva, pluća i rak dojke. Smanjuje rizik od raka za 34%, donose istraživanja.

Smanjuje rizik od bolesti srca
Vitamini A i C, prisutni u špinatu, rade kao antioksidansi i sprječavaju oksidaciju kolesterola (oksidirani kolesterol se lijepi na stjenke krvnih žila). Špinat također sadrži kolin i inozitol, tvari koje sprječavaju aterosklerozu ili zadebljanje i otvrdnuće arterija. Špinat je odličan izvor folne kiseline za koju se vjeruje da smanjuje homocistein (aminokiselinu u krvi) u krvi. Povišene razine homocisteina povezane su s kardiovaskularnim bolestima. Faktor C0-Q10, antioksidans prisutan u špinatu, igra važnu ulogu u jačanju mišića, posebno srčanog mišića koji kontinuirano pumpa krv u sve dijelove tijela.

Smanjuje krvni tlak
Špinat je bogat kalijem, a siromašan natrijem. Uravnotežene količine navedenih minerala su vrlo korisne za visoki krvni tlak jer kalij snižava, a natrij povisuje krvni tlak. Špinat također sadrži i folnu kiselinu koja pomaže u smanjenju hipertenzije i opušta krvne žile, čime se održava pravilan protok krvi.

Jača kosti
Možete dobiti skoro 200% vrijednosti dnevnog unosa vitamina K u jednoj šalici svježeg špinata. Vitamin K1 pomaže u sprječavanju prekomjerne aktivacije osteoblasti, stanica koje razgrađuju kosti. Također, kao bogat izvor kalcija, preporuča se ljudima koji su zabrinuti zbog osteoporoze. Drugi minerali kao što mangan, bakar, magnezij, cink i fosfor prisutni u špinatu također mogu pomoći u izgradnji jakih kostiju.

Dijabetes
Magnezij sadržan u špinatu pomaže u prevenciji komplikacija koje se javljaju nakon dijabetesa. Redovita konzumacija špinata stabilizira šećer u krvi i sprječava njegove fluktuacije.

Smanjuje opasnost od anemije
Kuhani špinat je izvanredan izvor željeza, minerala čije su smanjene razine povezane s anemijom. Željezo koje se nalazi u špinatu je također dobro za malu djecu, žene i adolescenate koji imaju povećanu potrebu za željezom.
Jači vid
Lutein koji se nalazi u špinatu štiti od katarakte i drugih problema vezanih uz makularnu degeneraciju. Špinat je također vrlo bogat vitaminom, što ga čini korisnim za slabe oči. Zeksantin, još jedan karotenoid pronađen u špinatu, povećava razine makularnog pigmenta u oku koji degenerira s godinama. Pijenje soka od špinata, dva puta dnevno može pomoći u poboljšanju vida.

Promiče gastrointestinalno zdravlje
Beta-karoten i vitamin C štite stanice debelog crijeva od štetnih učinaka slobodnih radikala. Folna kiselina prisutna u špinatu također sprečava mutacije i oštećenja DNA u stanicama debelog crijeva.

Štiti od starenja
Špinat štiti od starenja i daje mladenački izgled. S godinama naše pamćenje nije tako oštro kao što je nekad bilo. Špinat pomaže da očuvamo memoriju.

Zaštita kože
Vitamin B prisutan u špinatu pomaže u održavanju čvrstoće kože. Špinat također štiti kožu od štetnih zraka sunca uključujući i UV zrake. To smanjuje rizik od raka kože i brine se da imate zdravu kožu.

Dobar je za trudnice
Folna kiselina koja se nalazi u špinatu je potrebna za rast fetusa i pravilan razvoj novog živčanog sustava. Špinat također pruža vitamin koji je potreban za razvoj pluća fetusa i tijekom dojenja.

Jedna od najboljih stvari o špinatu je da je lako dostupan bilo gdje u svijetu, u svim sezonama. Tako možete postići unutrašnje zdravlje i vitalnost.

www.centar-zdravlja.net

Šansa za potres u Zagrebu

Zagreb je izradio strategiju o protokolu u slučaju potresa, no problem predstavljaju brojne starije i neadekvatno izgrađene nekretnine. Osim Zagreba najugroženiji u Hrvatskoj je Dubrovnik.

Da se potres od 8,9 stupnjeva dogodio bilo gdje drugdje, pisali bismo o desecima tisuća žrtava. Iako se u Japanu broj poginulih povećava iz sata u sat, neizmjerno veća tragedija spriječena je načinom gradnje.

Poučeni prošlim potresima, Japanci su odredili pravila gradnje koja su sada mnogima spasila život. Neboderi koji se njišu kako bi ublažili valove potresa, te kilometarski betonski bedemi koji se protežu duž japanske obale s ciljem sprječavanja udara tsunamija samo su dio dugogodišnje strategije protiv prirodnih katastrofa.

Strategije kakvu rijetko koja druga zemlja ima. Hrvatska, posebice Zagreb i Dubrovnik, također su na trusnom području, te nam, prema svim predviđanjima, prijeti jak udar.

Zagrebu, čiji su gradski oci konačno počeli raditi strategiju postupanja u ovakvoj situaciji, prijeti potres magnitude između 6,3 i 6,5 stupnjeva po Richteru, kakav je udario i 1880. godine.

U Zagrebu bi se urušilo i 50. 000 zgrada

U najgorem slučaju, područje Gornjeg grada bilo bi potpuno urušeno, kao i Centar, u kojemu su stanari radili brojne preinake na kućama, te im tako urušili statiku. U Zagrebu bi, procjenjuje se, bilo urušeno i do 50.000 zgrada.

Zagrepčani su nedavno u poštanske sandučiće dobili letak s uputama kako se ponašati u slučaju potresa. Najvažnije je, stoji u uputama, ne paničariti.

U slučaju da vas potres zatekne u krevetu, ostanite tamo i glavu zaštitite jastukom. Ako ste na otvorenom, maknite se od zgrada i rasvjetnih stupova; vozilo je nužno zaustaviti, no ne treba izlaziti iz njega. Ako pak završite pod ruševinama, ni pod koju cijenu nije dobro paliti šibice ili upaljače, zbog potencijalnog curenja plina.