Pratite nas na Facebook-u

2. velj 2011.

Kako očistiti nakit, čišćenje srebra, zlata

Koliko god brinuli o svom nakitu, vremenom se na njemu nakupi nečistoća. Pogotovo filigranski nakit traži pravilno čišćenje s vremena na vrijeme, jer se u sitnim utorima nakuplja prljavština. Mnogi ljudi nisu ni svjesni koliko prljav nakit nose. Zamislite samo - prolili ste vino ili umak po svojoj dijamantnoj ogrlici ili narukvici, obrisali ga krpom i mislite da je čist. Međutim, male čestice prljavštine ostaju na nakitu i polako ga počinju progrizati, tako da u konačnici izgubi sjaj.


Čišćenje nakita nije kao pranje posuđa. Potrebno je odgovarajuće sredstvo i posebna pažnja pri čišćenju, jer u protivnom, možete završiti s potpuno uništenim komadom nakita!

Sredstva za čišćenje nakita
 Ova sredstva za čišćenje nakita, omogućit će da vaš nakit ponovo zasja punim sjajem, bez ikakog rizika od oštećenja, a također će produljiti vijek trajanja vašeg dragocjenog nakita.

Sredstvo za čišćenje srebra, zlata i mesinga

 1 žličica soli
1 žličica sode bikarbone
1 žličica tekućeg praška za pranje posuđa
250 mL vode
komad aluminijske folije
Izrežite komad aluminijske folije, dovoljno velik da pokrije dno staklene zdjelice. Zagrijte vodu u loncu. Ulijte je u zdjelicu, dodajte sodu bikarbonu, sol i prašak za pranje posuđa. Na kraj stavite nakit u zdjelicu i ostavite ga 10 minuta u ovoj otopinu. Nakon toga, isperite nakit hladnom vodom i obrišite ga mekom krpom.

Sredstvo za čišćenje zlata

 2 žlice blagog šampona
250 mL tople vode
Dodajte šampon u vodu i unutra stavite nakit. Ostavite da djeluje barem pola sata. Omekšanu prljavštinu nježno uklonite mekom četkom. Ako je nakit isprepleten, možete ga očistiti i štapićem za uši. Isperite nakit u vodi i osušite ga mekom krpom.

Sredstvo za čišćenje srebra, zlata i platine (bijelog zlata)

2 žlice sode bikarbone
1 žlica bijelog octa
Pomiješajte sodu i ocat, dok ne dobijete pastu. Četkicom za zube ili mekom krpicom nanesite pastu na nakit i iščetkajte ga.

Kako očistiti naočale?

 Potrošili ste puno vremena i novaca dok niste izabrali naočale kojima ste zadovoljni. Pa, onda je nužno i održavati ih besprijekorno čistima, i kad ih nosite i kad su u futroli. Jer, ne zaboravite i to da prljava i izgrebana stakla vremenom uništavaju vaše oči. Ipak, unatoč naporima, većina nas ne uspijeva zadržati prljavštinu na sigurnoj udaljenosti od naočala. Kako bi riješili ovu nevolju, isprobajte neka od stredstava za čišćenje naočala koja možete napraviti sami.

Sredstva za čišćenje naočala
 
Tekući sapun

Jedan od jednosavnih, a učinkovitih načina čišćenja naočala je pranjem u tekućem sapunu. U posudu s toplom vodom, dodajte par kapi tekućeg sapuna, i dobro promiješajte. Držite naočale nad posudom i lagano uronite stakla u otopinu, polako kružeći. Pranjem na ovaj način, uklonit ćete i male i grube čestice prljavštine. Nakon pranja, stakla posušite čistom pamučnom krpom.

Alkohol

Alkohol je još jedno sredstvo, koje će besprijekorno očistiti vaše naočale. U bočicu s pumpicom ulijte 3 žlice rakije ili vodke, par kapi bijelog octa i dosta vode. Dobro protresite. Kad vam se stakla zamute, s jedne strane poprskajte ovom otopinom i osušite mekom pamučnom krpom.

Čudesno maslinovo ulje

Zamagljene i prljave naočale uzrokuju puno problema i oslabljuju vid. Spriječite stvaranje mrlja ovom otopinom koja ih drži daleko od stakala. Uzmite komad prirodnog sapuna od maslinovog ulja, jednu žlicu biljnog glicerina i par kapi eteričnog ulja lovora. Izribajte sapun, dodajte mu toliko vode, da ga pokrije, te uz stalno miješanje, kuhajte dok ne uzavre i dok se sav sapun ne otopi. Dodajte glicerin i lovor i miješajte još 1 minutu. Sklonite s vatre, ohladite i ulijte u bocu. Malu količinu ovog sredstva nanesite na stakla, te nježno ispolirajte mekom pamučnom krpom.

Savjeti

-
Nikad ne čistite naočale toaletnim papirom, papornatim ručnicima ili novinama, jer lako možete izgrebati stakla.
- Koristite isključivo čiste, suhe pamučne krpe. Prljave krpe, također mogu izgrebati stakla.
- Ne koristite krpe kojima je u pranju dodan omekšivač, jer će napraviti mrlje na staklima.
- Skidajte naočale s obje ruke, kako biste spriječili savijanje okvira.
- Naočale uvijek pohranite u čvrstoj futroli.

4 komentara:

  1. Probao sam ovo
    "Sredstvo za čišćenje srebra, zlata i mesinga"
    I sjaji kao da je novo :)
    Hvala vam puno ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. svaka cast..takodjer san probala prvo sredstvo. kao novo!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja probala prvo. Odlično je. :) Sija!

    OdgovoriIzbriši
  4. Imam problem,u požaru mi je stradala ogrlica od zlata tj. skroz je potamnela.Kako da je očistim?

    OdgovoriIzbriši