Pratite nas na Facebook-u

23. svi 2011.

Šansa za potres u Zagrebu

Zagreb je izradio strategiju o protokolu u slučaju potresa, no problem predstavljaju brojne starije i neadekvatno izgrađene nekretnine. Osim Zagreba najugroženiji u Hrvatskoj je Dubrovnik.

Da se potres od 8,9 stupnjeva dogodio bilo gdje drugdje, pisali bismo o desecima tisuća žrtava. Iako se u Japanu broj poginulih povećava iz sata u sat, neizmjerno veća tragedija spriječena je načinom gradnje.

Poučeni prošlim potresima, Japanci su odredili pravila gradnje koja su sada mnogima spasila život. Neboderi koji se njišu kako bi ublažili valove potresa, te kilometarski betonski bedemi koji se protežu duž japanske obale s ciljem sprječavanja udara tsunamija samo su dio dugogodišnje strategije protiv prirodnih katastrofa.

Strategije kakvu rijetko koja druga zemlja ima. Hrvatska, posebice Zagreb i Dubrovnik, također su na trusnom području, te nam, prema svim predviđanjima, prijeti jak udar.

Zagrebu, čiji su gradski oci konačno počeli raditi strategiju postupanja u ovakvoj situaciji, prijeti potres magnitude između 6,3 i 6,5 stupnjeva po Richteru, kakav je udario i 1880. godine.

U Zagrebu bi se urušilo i 50. 000 zgrada

U najgorem slučaju, područje Gornjeg grada bilo bi potpuno urušeno, kao i Centar, u kojemu su stanari radili brojne preinake na kućama, te im tako urušili statiku. U Zagrebu bi, procjenjuje se, bilo urušeno i do 50.000 zgrada.

Zagrepčani su nedavno u poštanske sandučiće dobili letak s uputama kako se ponašati u slučaju potresa. Najvažnije je, stoji u uputama, ne paničariti.

U slučaju da vas potres zatekne u krevetu, ostanite tamo i glavu zaštitite jastukom. Ako ste na otvorenom, maknite se od zgrada i rasvjetnih stupova; vozilo je nužno zaustaviti, no ne treba izlaziti iz njega. Ako pak završite pod ruševinama, ni pod koju cijenu nije dobro paliti šibice ili upaljače, zbog potencijalnog curenja plina.

Nema komentara:

Objavi komentar