Pratite nas na Facebook-u

27. velj 2013.

Kako uštedjeti pri čišćenju vašeg doma?


Čini li vam se da ponekad ulažete puno truda i, još važnije, vremena u održavanje čistoće u kući, a rezultati nisu baš najbolji? Pročitajte gdje možda griješite.

Čišćenje za ljubimcima
Ako imate krznenog ljubimca, velike su šanse da se dlake nalaze po cijelom stanu. No ako to budete pokušavali usisati s podova poput parketa i pločica, samo ćete podići veliku prašinu. Veterinarka Jennifer Coates za Huffington Post objašnjava kako usisivač zapravo razbacuje dlake i sitnu prašinu. Pametnije je uzeti veliku krpu ili metlu s vlaknima za čišćenje koji će pokupiti dlake na jednu hrpu pa ih onda sakupiti metlicom i baciti u smeće.

Pećnica
Udruga Great Green's LeBow savjetuje da čistite ugrijanu pećnicu, jer će se prljavština lakše skidati, posebno ona zapečena. Prije čišćenja pećnicu zagrijte 10 do 15 minuta na laganoj temperaturi pa pošpricajte sredstvom za čišćenje i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Stavite zaštitne rukavice i prionite na posao.

Uništena kada
Kadu čistite abrazivnim sredstvima? S vremenom ćete uništiti gornji sloj, budući da takva sredstva imaju u sebi sitna zrnca. Stoga treba koristiti blaga, neabrazivna sredstva i spužve koje nisu grube.

Održavanje drvenog namještaja
Ako imate naviku pošpricati cijelu površinu namještaja koji čistite, znajte da ste u krivu. Previše sredstva za poliranje teško je izbrisati pa se preporučuje da ga nanesete na tkaninu kojom polirate. Na taj način ćete i uštedjeti i izbjeći musavi namještaj s viškom sredstava.

Ribanje mrlja i fleka
Jedna od čestih pogrešaka koje ljudi rade kada im se, primjerice, razlije vino po tepihu ili sjedeća garnitura uprlja hranom je ta da jako ribaju mrlju nekim sredstvom i krpicom ili spužvicom. No vlasnik jednog mondenog restorana u New Yorku, Sim Fern, kaže da je to greška. Za početak je dovoljno nanijeti sredstvo ili sprej za uklanjanje mrlja s tapeciranog namještaja prema uputama i lagano tapkati krpicom. Jakim ribanjem i trljanjem mrlja će još više ući u materijal. Dok tapkate, svaku put koristite novi, čisti dio krpice da upijete što više mrlje odnosno vina.

Pranje prozora
Lijepi i sunčani dani daju nam neku pozitivnu energiju pa tada imate više volje za čišćenje, ali tada nikako nemojte staviti pranje prozora na svoju listu. Budući da sunce grije, prozori se brže suše pa će na njima ostati mrlje od pranja i nećete ih moći lijepo uglancati. Voditeljica tvrtke Great Green koja brine o okolišu, Cindy LeBow, preporučuje da sami sastavite emulziju za pranje od octa, vode i malo sredstva za pranje posuđa, a koristite pamučnu krpicu ili nešto slično, jer spužvice stvaraju previše pjene. Prozore radije perite na oblačne dane, ali probajte provjeriti prognozu da vas ne zadesi kiša.
(Tportal.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar