Pratite nas na Facebook-u

4. velj 2011.

Dodir umanjuje bol i uklanja stres

Znanstvenici sa sveučilišta California otkrili su da držanje voljene osobe za ruku može smanjiti bol u vrijeme nevolje. Dodir posebno moćno djeluje na žene. Naime, uočeno je da samo pogled ili dodir partnera na njih djeluje anestezirajuće. Čak i fotografije voljenih osoba kod žena izazivaju sličan učinak.

U istraživanju je sudjelovalo 25 mladih žena koje su bile u zdravim vezama najmanje šest mjeseci. Žene koje su dobile manje opekline, osjećale su manju bol dok su gledale fotografije svojih partnera. Sličan učinak izazivao je i dodir njihovih partnera koji su ih držali za ruku dok su im na nadlakticama stavljani umjereno bolni podražaji topline. Žene su znanstvenicima rekle da ih manje boli dok nekoga – stranca ili dečka - drže za ruku.
Ne zna se točno zašto dodiri imaju toliku moć, ali već je nekoliko istraživanja pokazalo da je snaga zagrljaja i dodirivanja iznimno velika. Primjerice, majka zaista može utješiti dijete kada ga poljubi na mjesto gdje se udarilo. Osim toga, dokazano je i da su vlasnici kućnih ljubimaca zdraviji od onih koji nemaju ljubimce.
Sve to pokazuje da dodirivanje ima iscjeljujuću moć, stoga, ako želite manje stresa u životu i bolje raspoloženje, grlite se s voljenim osobama i razmjenjujte dodire. Takav će vas pristup učiniti sretnijima, kažu znanstvenici.(tportal.hr)

1 komentar: