Pratite nas na Facebook-u

28. velj 2011.

Bambusov parket

Parketi od bambusa izbor su ekološki osvještenih osoba. Bambus je antialergijski, ekološki proizvod, a ujedno je i izdržljiviji od većine drvenih podova. Postaje sve popularniji među arhitektima, dizajnerima unutrašnjeg uređenja i vlasnika stanova odnosno kuća zbog toga što je bambusov parket izuzetno lagan, a ujedno i izdržljiv...

Zašto bambus?
Pod je jedini dio Vašeg doma sa kojim ćete dolaziti u kontakt skoro svakog trenutka svakog dana. Iako je izgled važan, također je važan i osjet dodira. Parketi od bambusa imaju poseban prirodni sjaj koji običan parket ne može dočarati. Činjenica da korištenje bambusa umjesto standardnih parketa, pomaže očuvanju šuma, natjerati će Vas da se osjećate dobro.

Parketi od bambusa postaju sve popularniji u interijerskim rješenjima arhitekata, dizajnera unutrašnjeg uređenja i vlasnika stanova odnosno kuća zbog toga što je bambusov parket izuzetno lagan, a ujedno i izdržljiv (30% tvrđi od najčešće korištenog hrastovog parketa), te posjeduje unikatne teksture i boje.
Za razliku od drveta, ovaj proizvod je idealan za renovacije jer dolazi već lakiran odnosno kao proizvod spreman za ugradnju. Zbog toga nema više nepotrebnog nereda, prašine i opasnih isparavanja povezanih sa standardnim brušenjem i lakiranjem na mjestu postavljanja. Bambusov parket se lakira već u tvornici sa 7 slojeva akrilnog laka, u uvjetima pod kojima čestice prašine ne mogu doprijeti do parketa koji se lakira. Zato je svaka letvica parketa polakirana savršeno.

Iako će mnogi pomisliti kako je bambus drvo, bambus ustvari spada u porodicu trava i jedan je od najbrže rastućih vrsta na svijetu. Bambus se obnavlja nevjerojatno brzo, dostižući punu visinu već za 5-6 godina, čineći ga zaista održivim resursom. Na svijetu postoji više od 1000 vrsta bambusa. Takva raznolikost čini ga prilagodljivim na različite uvjete. Može se upotrijebiti već za 3-5 godina, dok drvetu treba najčešće 20-30 godina da izraste.

U prilog njegovoj izdržljivosti ide činjenica da je bambus opstao unatoč atomskoj bombi bačenoj na Hirošimu 1945 i bio prva biljka korištena u ozelenjavanju nakon eksplozije. Bambus je važan element u postizanju ravnoteže između kisika i CO2 u atmosferi jer generira više kisika nego ekvivalentan broj drveća.
Bambus je antialergijski, ekološki proizvod, a ujedno je i izdržljiviji od većine drvenih podova. Koliko god je ovaj proizvod izuzetnih karakteristika, zadivit će Vas već sam pogled na bambusov pod. Uočit ćete kvalitetu, toplinu i osjećaj koji će za Vas stvoriti bambus sam po sebi. Kupnjom bambusovog parketa pomažete očuvanju prirode!

www.smee.hr

1 komentar: