Pratite nas na Facebook-u

7. ruj 2011.

Krumpir i zdravlje

Na sam spomen krumpira mnogi odmah pomisle na nezdravu hranu, debljanje i prazne kalorije. Novo istraživanje stalo je u obranu ove namirnice!Štoviše, krumpiri bi mogli postati nova superhrana. Dvije porcije krumpira dnevno mogu sniziti krvni tlak i, što je još bolje, uopće ne debljaju! Krumpir pripremljen u mikrovalnoj, bez maslaca, ulja ili kečapa, najbolji je za zdravlje, tvrde znanstvenici. Prihvatljivi su i pečeni krumpir, kao i kuhani te pire.

Dobre učinke na krvni tlak krumpir je pokazao u istraživanju u kojem je sudjelovalo 18 muškaraca i žena, koji su jeli šest do osam krumpira veličine loptice za golf za ručak ili večeru kao dio redovite prehrane. Većina testiranih imala je prekomjernu težinu ili je bila pretila, te redovito pila lijekove za snižavanje tlaka.

Nakon mjesec dana značajno im je pao krvni tlak, što je znanstvenike navelo na zaključak kako krumpiri mogu dodatno pomoći tamo gdje tablete više ne mogu djelovati. Također, nijedan od ispitanika nije se udebljao tijekom ispitivanja.

Iako je u istraživanju korišten ljubičasti krumpir, toliko mali da sadrži samo 12 kalorija, istražitelji vjeruju da i običan krumpir ima pozitivne učinke na zdravlje.

Upozoravaju – trebaju biti kuhani (idealno u mikrovalnoj) i obavezno s korom, jer se velik dio zdravih i po krvni tlak poželjnih sastojaka nalazi upravo u njoj.

Prethodna su istraživanja pokazala da krumpir sadrži sastojak sličan onom u lijekovima za reguliranje krvnog tlaka.

(Izvor: www.net.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar