Pratite nas na Facebook-u

19. velj 2011.

Kako pobijediti dosadu

Dosada zna uzeti toliki zamah da postaje opasna po zdravlje. Dosada može dovesti dovesti do toga da si ljudi unište život tražeći zabavu u drogama, alkoholu, kockanju. Neki postaju ovisni o hrani. Što možemo učiniti da ne upadnemo u zamku dosade?


Dosada može, naravno, biti samo privremena, ali kada traje dulje vrijeme, to je znak upozorenja na ozbiljne probleme koji uključuju depresiju, pa čak i samoubojstvo. Dosada može navesti ljude da napuste školu, često mijenjaju posao, razvode se, i općenito, može stvoriti mnogo problema za sebe i druge. Dakle, ako vas dosada prati već neko vrijeme, nemojte to olako shvaćati.


Što učiniti?

 

Steknite naviku čitanja.

Zamjenite gledanje televizije sa čitanjem. Na taj način izbjeći ćete utjecaj vijesti i reklama, te sami izabrati temu koja vas zanima. Čitati ne morate nužno iz knjiga. Danas imate obilje informacija dostupnih jednim klikom miša. Čitati možete iz zabave, ali i iz koristi, tako da iz knjiga naučite neku novu vještinu koju ćete moći unesti u svoj život i time ga obogatiti.

Pronađite hobi.

Hobi može biti rekreativnog, umjetničkog, intelektualnog ili bilo kojeg drugog karaktera, ovisno o vašoj osobnosti. Nađete li nešto što volite, bavljenje time vam može promijeniti život iz temelja, dati nešto u čemu uvijek možete uživati. Ako otkrijete što volite, tada možete od toga možda napraviti i posao, što znači da ćete potpuno uživati u životu radeći ono što volite.

Televiziju gledajte ponekad.

Nemojte postati rob televizije. Ako provodite svo svoje slobodno vrijeme ispred TV-a,to bi upravo mogao biti vaš generator dosade. Tako gubeći vrijeme ne radite ništa korisno, te zapostavljate svoje tijelo koje tada postaje tromo i bez životne energije. Izbacite naviku gledanja televizije iz svog života, tada će vam se sve činiti nekako zanimljivijim.

Izvršite svoje obaveze.

 
Život uključuje niz zadataka koje moramo učiniti. Zapostavljajući te zadatke, samo trenutno ćemo se osjećati bolje. Steknite naviku rješavanja svojih obaveza na vrijeme. Bit ćete mirniji, a i vaša okolina će to znati cijeniti.

Budite blagi prema sebi.

Svaka promjena iziskuje vrijeme i trud, a pogreške su neizbježne. Nemojte stvarati osjećaje krivnje zbog vaše ravnodušnosti ili bezvoljnosti. Prihvatite stvari kakve jesu. Iz takvog pozitivnog stanja uma ćete puno lakše promjeniti vaš život na bolje. 


Malim koracima.

Ne žurite sa promjenama. Dovoljno je svaki mjesec uvesti jednu promjenu. Tako ćete za godinu dana moći uvesti 12 promjena. Zamislite 12 promjena koje želite uvesti. Za godinu dana sve mogu biti dio vašeg života. Ali samo ako ih stvarate jednu po jednu. Pokušajte uvesti sve odjednom i neuspjeh je zagarantiran. 

Imajte popis želja.

 
Napravite popis stvari koje želite učiniti, naučiti, vidjeti, i želite da se ostvare. Nemojte stavit "želim posjedovati" u prvi plan. Dokazano je da čovjek pronalazi puno veću sreću u iskustvima, nego u stvarima.



Kad ništa drugo ne pali?

Sjednite sa svojom dosadom. Nemojte raditi ništa. Samo promatrite svoju dosadu, postanite je svjesni. Recite sebi, "ok, ako nemam volje za raditi nešto, onda ću samo ovdje sjediti i ne raditi ništa". Primjetit ćete da je vaša dosada samo prolazno stanje, koje možemo otpustiti ako se samo smirimo i ne pokušavamo je potjerati, nego se suočimo s njom.

1 komentar: