Pratite nas na Facebook-u

16. velj 2011.

Motivacija za vježbanje

Odlučili ste poraditi na svome tijelu ili se vratiti u formu. Dug je put pred vama. Kako uopće početi? Kako skupiti dovoljno motivacije i održati je? Možete imati na raspolaganju najbolje uvjete za vježbanje, no ako nemate motivaciju sve je to uzalud… jer ne može netko drugi vježbati umjesto vas.











Krajnji cilj razdijelite na više manjih. Vrlo je važno u proces vježbanja ući organizirano i planski. Utvrdite osnovni cilj – što konkretno želite postići vježbanjem. Primarni cilj pretvorite u faze vježbanja, odnosno više manjih ciljeva. Naime, potrebno je vremena i strpljenja da „stvari sjednu na svoje mjesto“ jer se do kvalitetnih rezultata ne dolazi preko noći. Pred sebe postavite više manjih ciljeva i krenite korak po korak. Iako ćete mentalno biti fokusirani na određeni cilj, parcijalno ćete postizati i ostale, što ćete početi zamjećivati vježbanjem i to će vam davati dodatnu motivaciju. Primjerice, ako vam je cilj primarno poraditi na kondiciji i odlučili ste redovito raditi aerobne vježbe (trčanje, vožnja biciklom, plivanje…), usporedno će vam se učvrstiti i mišićno tkivo. Osim što ćete biti u boljoj formi, tonus vašeg tijela će se s vremenom također promijeniti. Vrlo često se krajnji cilj čini dalek i gotovo nedostižan, i upravo ga je zato važno razdijeliti na više manjih. Ostvarivanjem manjih ciljeva motivirate se za nastavak.


Budite realni. Nerealna očekivanja vrlo često dovode do odustajanja. Ljudi koji se vraćaju u formu nakon određene stanke u vježbanju su u pravilu realniji jer znaju otprilike što mogu očekivati i u kojim rokovima se to postiže. Ako ste pak početnik, tada morate znati da tijelu treba određen period kako bi se priviknulo na vježbanje i tek nakon par mjeseci ćete moći vidjeti konkretne rezultate.




Educirajte se. Nepravilno vježbanje vas može dovesti u puno goru zdravstvenu situaciju od one u kojoj ste bili prije nego što ste uopće odlučili vježbati. Važno je znati koje vježbe čemu služe, što time dobivate i ono najvažnije – kako se pravilno vježbe izvode. Osim brojne literature, na raspolaganju vam je internet gdje na gotovo sva vaša pitanja vrlo brzo možete pronaći adekvatne odgovore.


Prehrana je ključna kod bavljenja bilokakvom fizičkom aktivnošću. U suštini, vježbanjem svoje tijelo iscrpljujete na što ono reagira građenjem čvršće i jače mišićne mase. Da bi tijelo moglo trpjeti napor vježbanja, potrebni su mu i kvalitetni nutrijenti odnosno ugljikohidrati, bjelančevine, minerali , vitamini i tekućina. Usredotočiti se na vježbanje a zapostaviti prehranu može dovesti do kemijskog disbalansa u tijelu, pada imuniteta te posljedično raznih oboljenja.


Nagradite se. Kod vježbanja je presudna disciplina. Nastojte se držati ritma vježbanja, no ne zaboravite da tijelu treba vrijeme kada se ono regenerira. Forsiranje je uvijek kontraproduktivno jer tijelo ima vlastiti bioritam i svaki ciklus se mora u cijelosti završiti. Ne morate se odricati nečega što volite (posebno kada je prehrana u pitanju). Ključ je u umjerenosti. Povremeno se nagradite primjerice omiljenim jelom kod kojeg nećete baš brojati nutritivnu vrijednost i udio masti. Sami sa sobom proslavite ostvarenje svakog cilja.

Kad vam vježbanje prestane biti sredstvo kojim ostvarujete privremeni cilj i postane stil života, tada ste ostvarili onaj krajnji cilj. To ćete prepoznati kod sebe onog trena kada vam motivacija prestane biti problem jer je vježbanje postalo redoviti sastavni dio vaše životne rutine. Ako ste dovoljno samosvjesni i uporni, taj osjećaj obaveze i odgovornosti prema svome tijelu se vrlo brzo javi.




budi.in

Nema komentara:

Objavi komentar