Pratite nas na Facebook-u

12. tra 2011.

Prednosti trčanja - Prirodno i zdravo mršavljenje

Trčanje je izvrstan izbor sportske aktivnosti – besplatan je, može se provoditi svugdje i bilo kad. Nije vam potrebna skupa oprema, a rezultati su vidljivi veoma brzo. Na što sve morate obratiti pozornost prije i tijekom trčanja?

Tko može trčati?
Trčanje je sport za sve dobne skupine. No, ipak biste se prije discipliniranog treninga trebali posavjetovati sa svojim liječnikom, pogotovo ako imate problema sa zglobovima. Ova sportska aktivnost se također ne preporučuje pretilim osobama jer se tokom trčanja vrši prevelik pritisak na zglobove. Bolja alternativa u tom slučaju je hodanje, vožnja bicikla i plivanje.
Zašto je trčanje zdravo?
Tokom trčanja se luči hormon sreće endorfin zbog kojeg se ujedno podiže i naše raspoloženje. Uz to se povećava izdržljivost i kondicija našeg organizma. A tokom 30 minuta trčanja sagorijevamo oko 340 kalorija. Trčanje je izvrstan način za jačanje imuniteta i krvnožilnog sustava, što vodi smanjenju rizika od obolijevanja od srčanih bolesti, posebice infarkta. Dolazi do bolje opskrbljenosti našeg mozga kisikom, a uz to je trčanje izvrsna anti-stres metoda.

Je li potrebno zagrijavanje?
Neko posebno zagrijavanje nije potrebno. Započnite s ubrzanim hodanjem ili sporim trčanjem kako biste zagrijali organizam te s vremenom povećavajte tempo.

Na kojoj površini je dobro trčati?
Prije svega su važne kvalitetne i dobre tenisice za trčanje. Zbog njih toliko površina po kojoj trčite i ne igra veliku ulogu. No, stručnjaci savjetuju tokom jednog treninga promijeniti dvije različite vrste površine – trčanje po zemlji, travi ili asfaltu.

Na što morate pripaziti prije i nakon trčanja?
Nemojte trčati nakon teškog jela. Probava iziskuje mnogo posla, a to ujedno oduzima i energiju i snagu vašem tijelu.
Također nemojte trčati na prazan želudac. Naime, tada vašem tijelu nedostaju potrebni ugljikohidrati.
Nikad nemojte punim tempom dotrčati na prag svog doma i "krepani" se baciti na najdraži kauč. Deset minuta prije prestanka trčanja, usporite tempo kako biste postepeno smanjili puls.
Nemojte zaboraviti na istezanje. Svaku opterećenu skupinu mišića istežite oko 15 sekundi. Nipošto nemojte zaboraviti i na gornje mišiće, poput ruku i prsa. Trčanje je trening izdržljivosti tokom kojeg se ne jačaju sve skupine mišića. Zbog toga nemojte zaboraviti na vježbe snage za, primjerice, trbuh i ruke. Nakon trčanja je potrebno vratiti izgubljenu tekućinu.

Koliko brzo trčati?
Ispravni tempo je temelj učinkovitog treninga izdržljivosti. Ako trčite prebrzo, ujedno ćete se i prije umoriti, a to znači da trening i neće imati pretjeranog efekta. Dok ne shvatite koji je vaš idealni tempo, trčite onim koji vam bez problema omogućuje da tokom njega možete pričati.

Budi.in

3 komentara:

  1. Posjetite blog, "wepar" i skinite domaću glazbu, pročitajte priče o tim istim glazbenicima.
    http://wepar.blogspot.com

    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. Koliko treba proci vremena poslije rucka da bi bili spremni za trcanje??? Znam da se ne smije trcati neposredno poslije jela...

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja uvijek pričekam sat vremena nakon jela a većinom uvijek koristim nike tenisice, nekako su mi najudobnije.

    OdgovoriIzbriši