Pratite nas na Facebook-u

5. ruj 2011.

Recepti - Zimnica

Pod pojmom "zimnica" podrazumijeva se prirodno konzerviranje namirnica samo uz dodatak šećera, octa ili soli, a bez umjetnih dodataka za zimsku sezonu koja nije toliko bogata povrćem.
Budući su danas suparmarketi i veletrgovine omogućile da usred zime jedemo voće i povrće iz dalekih krajeva, jednostavnije je kupiti povrće iz Južne Amerike ili Australije, nego se prepustiti pripremanju zimnice od voća i povrća iz naših krajeva. Zanimljivo je kako sljedbenici trenda "zdrave" prehrane kojoj je jedan od glavnih pravila upravo konzumiranje domaćih namirnica uzgojenih u vlastitom podneblju zanemaruju zimnicu.
Osim već industrijski udomaćenog kiseljenja zelja, krastavaca i paprike ili industrijskog džema, bogatstvo domaćih receptura za zimnice pomalo izumire. Prije nego se upustite u avanturu pripremanja zimnice, dat ćemo nekoliko općenitih praktičnih savjeta. Kao i kod pripremanja bilo kojeg jela, tako je i za zimnicu izrazito važno odabrati kvalitetne namirnice koje ćete dobro oprati i očistiti prije pripreme.
Staklenke u koje se namirnice spremaju moraju biti "sterilizirane". Neka vas to ne obeshrabri, jer ćete to napraviti vrlo jednostavno: staklenke i poklopce operite netom prije spremanja zimnice, a umjesto brisanja krpom, osušite ih u pećnici na 50°C. Zimnicu koju radite bez umjetih konzervansa treba čuvati na hladnom mjestu. Ako nemate negrijanu smočnicu, onda zimnicu treba čuvati u podrumu.

Povrće za zimnicu

Povrće za zimnicu mora biti najboje kvalitete, bez nagnječenih ili trulih mjesta. Takva mjesta možete slobodno izrezati i ostatak koristiti, jer ocat konzervira sve.
Povrće mora biti čisto i suho.
Neko povrće, recimo feferoni ili paprike, bolje je kratko blanširati jer tako omekane i ne gube boju ili aromu. Ovo posebno važi za feferone, jer inače zbog svoje dužine ne stanu ni u jednu staklenku.

Na šta treba pripaziti kod spremanja zimnice

Kao što smo već napomenuli, važno je da povrće za zimnicu stavljate uvijek u apsolutno čiste staklenke i zatvarate poklopcima koji ne propuštaju zrak.
Staklenke punite samo do 2-3cm ispod vrha, te povrće na vrhu pritisnite štapičima ili posebnim plastičnim krugovima, koji služe baš za tu svrhu i mogu se kupiti u sezoni spravljanja zimnice u svakom dućanu. Ovo je bitno budući da se kiselo povrće skupi, te ako nije zaglavljeno ispliva iznad octa i pokvari cijelu staklenku.
Povrće u staklenke stavljajte tako da ima što manje slobodnog mjesta između njega.
Ocat punite uvijek barem 2cm iznad ruba ukiseljenog povrća, budući da povrće kiseljenjem povlači tekučinu u sebe.
Jednom otvorenu staklenku držite u hladnjaku.
Ukiseljeno povrće uvijek vadite samo sa čistim jedačim priborom, jer ako ima i malo nečistoće staklenka se zamuti i ukiseljeno povrće je u kratkom roku nejestivo.

Pogledajte recept za ajvar ovdje

Izvori: www.recepti.hr, www.moja-kuhinja.com

Nema komentara:

Objavi komentar