Pratite nas na Facebook-u

7. ruj 2011.

Umor i bezvoljnost- nađite uzrok

Unatoč tome što slijepo slijedimo pravilo o konzumiranju najmanje pet namirnica dnevno, znanstvenici upozoravaju kako mnogima od nas i dalje kronično nedostaje potrebnih vitamina i minerala.

Iako nam je toliko puta savjetovano da se kroz prehranu potrudimo u organizam unijeti što više vitamina i minerala, to ponekad nije dovoljno, u čemu nam mogu pomoći razne tablete i nadomjestci za prehranu. I zbilja, nedavno provedeno istraživanje je pokazalo kako ćemo se od prehlade oporaviti 40 posto brže ako uz redovitu prehranu uzimamo tableta koje sadrže cink.

No, koji su ostali simptomi o oboljenja koja ukazuju na nutritivni deficit? Otkrit ćemo vam koji vitamini i minerali vašem tijelu nedostaju i kako ih nadomjestiti.

Umor


Deficit: Željezo
Drugi simptomi: Slaba koncentracija, slab apetit, blijeda koža, tamni krugovi oko očiju.
Preporučena dnevna doza:14.8mg za žene i 8.7mg za muškarce.
Zašto ga trebamo: Željezo pomaže u stvaranju crvenih krvnih ćelija. Komponenta je hemoglobina, koji prenosi kisik u tijelu.
Kome je potreban: Nedostatak željeza jedan je od najčešćih prehrambenih poremećaja, a zbog menstruacije od anemije pati 18 posto žena. Ostali kojima nedostaje željeza su ljudi koji boluju od krvarenja u crijevima, kojima je dijagnosticiran peptički ulkus (čir) ili koji konzumiraju aspirin.
Gdje ga možemo pronaći: Crveno meso, jaja, zeleno lisnato povrće. Vitamin C pomaže u apsorbciji željeza, pa je preporučljivo da uz meso popijete čašu soka od naranče.


Svrbež kože


Deficit: Cink
Drugi simptomi: Slabo krvarenje iz rana, bijeli tragovi na noktima.
Preporučena dnevna doza: 7mg za žene i 9.5mg za muškarce.
Zašto ga trebamo: Cink pomaže u proizvodnji novih ćelija i enzima te je esencijalan za liječenje rana. Znanstvenici ga također povezuju s zdravom proizvodnjom sperme.
Kome je potreban: Trećini svjetske populacije cink kronično nedostaje, a to se ponajviše odnosi na djecu i tinejdžere koji imaju slabu prehranu, trudnice i starije osobe. Vegetarijanci bi također trebali imati na umu da žitarice koje sadrže kemikalije fitate blokiraju apsorbaciju cinkom bogate hrane. Dodaci prehrani koji sadrže željezo također ometaju apsorpciju cinka.
Gdje ga možemo pronaći: Cink možemo naći u hrani kao što je nemasna govedina, riba, orašasti plodovi, perad, žitarice, voće poput banana i avokada, povrće kao što je cvjetača, krastavci, slatki krumpir, špinat, i nemasni mliječni proizvodi. Dnevnu dozu cinka možete dobiti iz samo jedne kamenice ili iz 200g teškog goveđeg odreska.

Upala jezika


Deficit: Riboflavin (Vitamin B12)
Drugi simptomi: Suhoća i pucanje kože oko usta i nosa.
Preporučena dnevna doza: 1.1mg za žene i 1.3mg za muškarce.
Zašto ga trebamo: Vitamin B12 kožu, oči i živčani sustav održava zdravima.
Kome je potreban: Jedno od deset odraslih osoba priznalo je da u svoj organizam unose premalo vitamina B12.
Gdje ga možemo pronaći: Mlijeko, jaja, riža, žitarice. Velika čaša polu obranog mlijeka (oko 300ml) daje vam nešto manje od pola preporučene dnevne doze vitamina B12, baš kao i 150g pečenice sa žara.


Bol u leđima i nogama


Deficit: Vitamin D
Drugi simptomi: Bol u kukovima, krhke kosti.
Preporučena dnevna doza: 10mcg (muškarci i žene).
Zašto ga trebamo: Vitamin D pomaže u razvijanju kostiju i apsorbaciji kalcija u crijevima, a veoma je važan i za očuvanje zdravlja imunološkog sustava.
Kome je potreban: Svima, ali posebice starijim ženama i maloj djeci. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako više od polovice starije populacije ima nedovoljne količine vitamina D u organizmu.
Gdje ga možemo pronaći: Najviše vitamina D dobivamo pri izlaganju sunčevoj svjetlosti. Dvadeset minuta do pola sata boravka na suncu, čije se zrake odbijaju od lice i ruke, i tako triput tjedno, trebalo bi vaše tijelo opskrbiti dovoljnom količinom vitamina D da bez problema možete 'preživjeti' zimu.

Česte infekcije


Deficit: Selenij
Drugi simptomi: Česta razbolijevanja.
Preporučena dnevna doza: 75mcg za muškarce i 60mcg za žene.
Zašto ga trebamo: Selenij čuva zdravlje imunološkog sustava, štiti ćelije od oštećenja i može pomoći u borbi protiv raka, što je pokazalo istraživanje provedeno na čak 42 tisuće Europljana.Selenij je važan i za plodnost kod muškaraca, a njegov nedostatak može dovesti i do lošije kvalitete sperme.
Kome je potreban: Svima, sudeći prema upozorenjima medicinskih stručnjaka.
Gdje ga možemo pronaći: Dnevnu dozu selenija možemo dobiti iz samo sedam brazilskih oraščića.


Tjeskoba


Deficit: Magnezij
Drugi simptomi: Razdražljivost i česte promjene raspoloženja.
Preporučena dnevna doza: 300mg za muškarce i 270mg za žene.
Zašto ga trebamo: Magnezij hranu koju unesemo u organizam pomaže pretvoriti u energiju, ali i osigurava zdravlje paraštitne žlijezde u vratu koja proizvodi hormone važne za zdravlje kostiju. Esencijalan je u očuvanju zdravlja zubiju i kostiju na koje opada 60 posto magnezija koje tijelo sadrži. Ovaj metalni element također je važan u prijenosu živčanih impulsa, kontrakciji mišića i regulaciji tjelesne temperature.
Kome je potreban: Ženama poslije menstruacije i starijim osobama koje tako čuvaju zdravlje kostiju.
Gdje ga možemo pronaći: Samo 90g špinata daje tri četvrtine preporučene dnevne doze magnezija, a možemo ga pronaći u bademima i integralnom kruhu (jedna kriška daje deset posto preporučene dnevne doze).

Rane u ustima


Deficit: Vitamin A
Drugi simptomi: Česte prehlade i infekcije, perut i pahuljasta koža.
Preporučena dnevna doza: 0.7mg za muškarce i 0.6mg za žene.
Zašto ga trebamo: Vitamin A pomaže u borbi protiv infekcija, poboljšava vid te kožu održava lijepom i zdravom.
Kome je potreban: Kronični nedostatak Vitamina A je rijedak, ali njegov nedovoljan unos karakterističan je kod odraslih osoba. S druge strane, trudnicama se savjetuje da e konzumiraju dodatke prehrani koje sadrže vitamin A ili jesti jetricu (koja je prepuna ovog nutrijenta) jer se time povećava rizik od porođajnih defekata. Sudeći prema istraživanju, unos više od 1.5mg vitamina A dnevno tijekom niza godina može znatno ugroziti vaše kosti te povećati vjerojatnost od lomova u starijim godinama.
Gdje ga možemo pronaći: Jetrica, jaja, sir i jogurt sadrže vitamin A.


(Izvor: www.net.hr)

1 komentar:

  1. ~ Jezero ispunjeno ognjem i ključalim sumporom ~
    ----------------------------------------------------------------------
    ~ Svi su neprijatelji ~
    -----------------------------
    ~ Svom neprijatelju upućujem poruku nadajući se da će se moj neprijatelj dovoljno najesti,napojiti i da će mi se moj neprijatelj mnogo izrugati i ismejati ~ U mojoj glavi jeste guba i velika zatupljenost ~ Oduvek sam želeo i voleo da imam mnogo žena,da spavam sa mnogo žena,kad ono sve mi se dešava kontra,samo sa jednom ženom predivnom sam bio koja ni onda nije mogla da me voli,a danas još manje,a posle nje ni sa jednom nisam bio ~ Bez obzira na sve,za mene ona jeste i dan danas jedna predivna dama ~ Mnogo me jeste sramota,a još veća sramota pada na mene,jer već dvanaest godina postim što se tiče žena,ne svojom voljom,a tako bih voleo da više ne postim što se tiče žena,iako znam da više neću biti ni sa jednom ženom do kraja svog života,a tek mi je 37 godina ~ Ja vas volim takve kakvi ste,meni ste predivni ~ Malo sam se zasitio da imam sex sa ženama na duhovan način ~ Možda kad više ne bi bio u telesnim delima razapet sa Hristom,ako hoće neka se malo pozabavi sa ovim mojim teškim stanjem Bog,koji jeste blag i milostiv prema mojem neprijatelju,a prema meni potpuno ravnodušan i nemilosrdan ~ Možda onda bi bio slobodan da imam sa ženama i na telesan način sex,iako pisajući sve ovo to isto i ne želim,tako da ostajem telesno osakaćen do kraja života,samo da proverim koliko me voli Bog koji jeste okrutan prema meni čitavih 37 godina,a verujem da će tako biti do kraja života,a onda polako ulazim u jezero ispunjeno ognjem i ključalim sumporom,a jednim delom već jesam tamo ~ Zaključuje se da,svima nama jeste dovoljno blag,milostiv i dobar Bog ~ U ime Hristovo voleo bi da J.M i nas ostale više ne lažu da je J.M bolestan kad verujem i znam da je J.M spasao i iscelio Hristos koji je u sred J.M kao što Hristos jeste u sred svakog deteta Božijeg ~ Svima želim puno blagoslova Božijih,a ovaj put ljubim,volim i pozdravljam samo svog neprijatelja ~ U potpisu : bez ljubavi,nevoljan i uništen ~

    OdgovoriIzbriši